sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Tunti 2. Suomen suuriruhtinaskunnan hallinto

Toisella tunnilla käsittelimme Suomen suuriruhtinaskunnan hallintoa sekä keisarin, valtiopäivien ja senaatin valtaoikeuksia.


kaaviokuva:

Autonomia = itsehallinto:

  1. omat virkamiehet 
  2. oma senaatti (hallitus)
  3. omat valtiopäivät (periaatteessa eduskunta)
  4. oma raja

Keisarin, valtiopäivien ja senaatin valtaoikeudet


Keisari - suuriruhtinas - (tsaari):


  • kutsuu valtiopäivät koolle
  • lakien esitysoikeus
  • lakien hyväksyminen (allekirjoitus)
  • nimittää korkeimmat virkamiehet
Senaatti (hallitus): 

Oikeusosasto:                                                                               

  • Suomen ylimmäinen oikeusaste (korkein oikeus)
Talousosasto:

  • ylin toimeenpanovalta
Valtiopäivät:

  • säätää lait ja määrää verot
  • anomusoikeus keisarille
Käsitelty asia oli minulle joka tavalla uutta. Opin Suomen autonomian aikaisen hallinto systeemin ja sen suurinpiirteisen toimintatavan. Näkemykseni ei oikeastaan syventynyt.

Minulla heräsi kysymyksiä liittyen hallintomekanismin toimintaan ja järkevyyteen. Toimiko järjestelmä käytännössä kuinka hyvin? Esiintyikö järjestelmässä kuinka paljon korruptiota? Onnistuivatko muut venäläiset vaikuttamaan Suomen asioihin? Käsitelty aihe on liittyy Suomen hallinnon kehittymiseen ja lakitieteeseen. Kokonaisuudessaan aihe on kytköksissä Ruotsin halintojärjestelmää, Venäjän hallintojärjestelmään sekö oman aikansa hallinto näkemykseen.

Hallintoon liittyvät asiat ovat kaikkine kiemuroineen ja byrokratioineen ylleensä haastavia, mutta tämä Suomen hallintatapa vaikuttaisi päältäpäin aika yksinkertaiselta. Opiskelutapoinani toimivat kolmen kovan k:n lisäksi vertaileminen nyky hallintoon, sekä muiden maiden hallintoon. Aiheen opiskelu oli tavallaan mielenkiintoista mutta tavallaan puisevaa, koska hallinnolliset asiat eivät minusta ole mitään kaikkein mielenkiintoisempia. Opiskeltu asia on minusta tärkeä, koska nyky Suomen hallinto perustuu osittain siihen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti